Bernardien en Marieke

Bernardien (bloes met knopen, paarse jas) is 5 minuten ouder en ja, ook bij deze tweeling blijft dat een leven lang een rol spelen. Er is ook nog een vier jaar jonger broertje, die had niet zoveel aan zijn oudere zusjes. De zusters zijn inmiddels 30. Toen ze klein waren, woonden ze in Voorburg, waar hun tweelingschap eigenlijk geen rol speelde. Op hun 8ste verhuisden ze naar Leusden en daar waren ze ineens De Tweeling. Dat was gek. Ze werden uit elkaar geplaatst en Marieke was daar niet blij mee. Toch zou Bernardien, die inmiddels juf is van groep 5, de tweelingen op haar school ook weer uit elkaar plaatsten want ze vindt het belangrijk dat kinderen hun eigen vrienden kunnen maken en thuis hun eigen verhalen kunnen vertellen.

Bernardien was minder goed op school en Marieke heeft haar eigenlijk niet vaak geholpen, beseffen ze nu, ook al zijn de zusjes allebei heel zorgzaam en hulpvaardig. Ook zijn ze beiden nogal faalangstig, terwijl daar geen enkele reden voor lijkt te zijn. Hun ouders hebben ze als zelfstandige individuen opgevoed.
Marieke is sinds kort huisarts. Ze studeerde in Nijmegen, maar is daarna naar Utrecht gekomen, waar Bernardien woonde, om daar een netwerk op te bouwen. Ze hebben heel veel contact, Bernardien zegt dat als ze een dag niets van Marieke hoort, ze zich ongerust maakt. Geen van tweeën heeft een vriend en ze denken dat dat er misschien aan ligt dat ze zo op elkaar zijn gericht. Bernardien is wat luidruchtiger, meer spring-in-‘t-veld, Marieke is wat stiller. Ze is ook meisjesachtiger, zegt Bernardien, met jurkjes en make-up en zo.

Ze willen niet te lief op de foto, maar ja, het is bijna kerstmis… Overal staan kerstbomen.

Laat een bericht achter

Je commentaar wordt na goedkeuring geplaatst.