Douwe en Gijs

Douwe en Gijs (met witte touwtjes aan zijn trui en lichtere jas) zijn 15 jaar. Ze zijn mijn jongste tweeling. Hoe fijn zal het voor hun ouders zijn om zulke zoons te hebben, aardig, gevoelig, verstandig, meelevend, openhartig.
Douwe is de oudste. Hij zit op het tweetalig VWO, Gijs zit op de Mavo. Hij vindt dat niet erg want: ‘thuis merken we helemaal geen verschil’.

Hun ouders zijn gescheiden, maar de jongens kunnen het gelukkig goed vinden met hun nieuwe stiefvader. Soms wonen ze bij hun vader. Dat is ook fijn: mannen onder elkaar. Er is overigens ook nog een iets ouder zusje.

Douwe is de rationele van de twee, dat is zonneklaar. Gijs is dromeriger, nog meer kind zoals hij zelf zegt, nog meer op zijn moeder gericht. Hij heeft ook wat minder ambitie om dingen voor elkaar te krijgen. Douwe is meer oplossingsgericht, constructief, maakt plannen. Maar hij vertelt ook: als Gijs moet huilen, begin ik ook. Hun moeder onderneemt geregeld activiteiten, bewust met alleen een van de twee.

Als een van de broers een jaar naar het buitenland zou gaan, zou Gijs zich enorm vervelen want ze doen heel veel samen, bijvoorbeeld gamen en voetballen in hetzelfde team. Douwe zegt ook dat hij er niks aan zou vinden. Ze voelen wel enige competitie met elkaar in het voetbalteam en soms is er ook wel sprake van jaloezie, bijvoorbeeld als een van de twee niet wordt uitgenodigd op een feestje en de ander wel. Maar ze nemen het ook altijd voor elkaar op. Ze zeggen: we zijn broers, maar ook vrienden.

Toen ze werden geboren was Gijs er wat slechter aan toe, hij was wat kleiner. Nu is hij wat langer en zwaarder. Ze zijn best makkelijk uit elkaar te houden, maar proberen een nieuwe leraar nog wel eens met succes voor de gek te houden. Als een van de twee een meisje leuk vindt, gaat de ander dat meisje expres een beetje afkraken.

Gijs wil later mensen helpen. Misschien een beroep in de zorg. Douwe houdt van techniek. Hij spreekt goed Engels.
Ze wilden op een tank gefotografeerd worden, al vind ik ze de minst oorlogszuchtige pubers die ik ooit heb gezien. Zachte, verstandige, lieve jongens, dat zijn ze.

Ik had nooit gedacht dat een zo jonge tweeling al zo verschillend zou kunnen zijn van karakter.

Reacties

Ans de Wette schrijft

Geweldig verhaal, heel veel succes in jullie verdere leven. Dit verhaal geeft een mooi beeld over jullie.
Ga zo door

Reageer
Reageer op Ans de Wette

Je commentaar wordt na goedkeuring geplaatst.

Pierre schrijft

Douwe en Gijs, leuk verhaal. De volgende stap in de ontwikkeling is samen voetballen bij Ajax.

Reageer
Reageer op Pierre

Je commentaar wordt na goedkeuring geplaatst.

Lindsay schrijft

Wat super leuk om dit zo te lezen! Nog steeds moeite te geloven dat die kleine mannekes gehuld in overall en laarzen, zijn uitgegroeid tot zulke mooie jongemannen. De wereld heeft meer mensen zoals jullie nodig. Blijf wie je bent. Jullie zijn beide uniek op jullie eigen manier maar samen ontzettend bijzonder.
Liefs

Reageer
Reageer op Lindsay

Je commentaar wordt na goedkeuring geplaatst.

Karin Puttman schrijft

Wat zijn jullie heerlijk verschillend qua doen en laten, maar toch ook kameraden door dik en dun!
Toen jullie nog hele kleine mennekes waren, vond ik het al moeilijk om jullie 'uit elkaar te houden', en nog steeds zoveel gelijkenis!
Sanne heeft mooie portretten van jullie gemaakt.
Groeten, Karin

Reageer
Reageer op Karin Puttman

Je commentaar wordt na goedkeuring geplaatst.

Laat een bericht achter

Je commentaar wordt na goedkeuring geplaatst.