Gianni en Isuldy

Een dag voor hun 36ste verjaardag sprak ik deze elegante en charmante spiegeltweeling bij mij thuis. Gianni is linkshandig, Isuldy rechts. Ze zijn geboren in Angola, als oudste twee van vijf jongens. Isuldy (zonder baard) was bijna dood toen hij werd geboren en de artsen hadden hem al opgegeven, maar Gianni brulde zo hard, dat ze denken dat daardoor Isuldy tot leven kwam. ‘Gianni heeft mij gered,’ zegt Isuldy in ieder geval. Ze hadden als kind heel veel ruzie, ze nemen zelfs het woord ‘vijanden’ in de mond, maar ze leken uiterlijk wel erg op elkaar en droegen ook dezelfde kleren. Op school zaten ze niet bij elkaar in de klas. Isuldy was altijd de beste, de slimste, de eerste, maar Gianni zegt dat hem dat niks uitmaakt.

Gianni & Isuldy zijn geboren in Angola, een voormalige kolonie van Portugal, zoiets als wat Suriname voor Nederland is geweest. De voertaal in Angola is Portugees. Op hun 18e verhuisden ze naar Nederland. De ouders stuurden hun oudste drie zoons naar een oom in Nederland. Ook broer 4 woont hier inmiddels.

Het begin hier was moeilijk. Ze kenden de taal niet en misten hun ouders. Oom zorgde dat ze niet ontspoorden en ze klommen op van de Mavo naar uiteindelijk een hogere opleiding.

Isuldy is nu al enkele jaren international salesmanager bij DAF, Gianni, die religiestudies heeft gedaan, werkt als diaconaal opbouwwerker voor de Protestantse Diaconie Amsterdam en houdt zich bezig met politiek en opkomen voor ongedocumenteerde arbeidsmigranten in Amsterdam. Ze voelen zich Nederlands en geaccepteerd hier, al lijkt het wel alsof je met een zwarte huid harder moet werken om jezelf te bewijzen. Maar ze vinden vooral dat je zelf kansen moet pakken als die zich voordoen.

Isuldy is de prater van de twee en de avonturier. Hij is getrouwd met een Nederlandse en heeft twee kinderen, Gianni heeft een vriendin. Al wonen ze een eind van elkaar vandaan, hun relatie is innig. ‘Mijn broer is mijn beste vriend.’ Dat Gianni religieus is geworden, zit hun relatie niet in de weg: ‘iedereen moet geloven wat hij moet geloven.’ Ze zouden er niet aan moeten denken om elkaar te moeten missen. Ze kennen elkaar het best van alle broers en kritiek op een van hen, voelt als kritiek op de ander. Twee erg leuke mannen die met veel schwung in het leven staan.

Laat een bericht achter

Je commentaar wordt na goedkeuring geplaatst.