Jaap en Herman

Hun ouders wisten niet dat er een tweeling kwam en schrokken zich een hoedje. Er zijn dan ook geen zussen en broers, ze hebben alleen elkaar. Jaap (met wit shirt) is de oudste, maar ja, het was een keizersnee en eigenlijk lag Herman voor. Jaap (doopnaam Jacob ) vergelijkt zichzelf met de Jacob uit het Bijbelverhaal die het eerstgeboorterecht van zijn broer Esau stal. Ook hun relatie vergelijkt hij met de beroemde tweelingbroers.

Deze tweeling heeft de sterke band, die ik vaak tegenkom bij mannelijke tweelingen: er is competitie, er is strijd, maar hun levens zijn verstrengeld, ze wonen niet ver bij elkaar vandaan, doen bijna hetzelfde werk (public relations), en hebben zelfs geregeld in hetzelfde bedrijf gewerkt. Ze zijn allebei gek op oude auto’s en motorfietsen en spreken elkaar dikwijls.
Zijn er verschillen? Hun kinderen zeggen dat ze heel verschillend zijn. Jaap vindt dat hij de kwetsbaarste is en dat Herman dominanter is. Herman noemt dat een self fulfilling prophecy.
De foto’s zijn gemaakt op hun 60ste verjaardag bij een feestje dat Herman gaf en waarbij hij 18 vrienden had uitgenodigd in zijn geboorteplaats Deventer.

Laat een bericht achter

Je commentaar wordt na goedkeuring geplaatst.