Martine en Sonja

Op een zeer regenachtige dag spraken we af in een café in Utrecht. Sonja (met bloemetjesjurk) wilde Martine verrassen met een photoshoot en daarom wist Martine tot op het laatste moment niet wat we gingen doen. Maar ze is net als haar zus gelukkig een enthousiaste meid.

Ze zijn 44 jaar. Martine is de oudste en er is nog een vijf jaar jongere broer. Toen ze geboren werden, zaten ze elk in een eigen vruchtzak en hadden een eigen placenta. Maar dat zegt niet dat ze niet eeneiig zijn, al is dat nooit bewezen. In ieder geval was Sonja de verrassing, hun ouders wisten niet dat er een tweeling op komst was. Dat Martine de oudste is, speelt nog steeds een belangrijke rol in hun relatie.
Ze groeiden op in Putten op de Veluwe, en zaten op de lagere school in een klein klasje met maar vier meisjes (waarvan zij er twee waren) en vier jongens. Na school heeft Sonja de hotelschool gedaan en is nu evenementenplanner. Martine is taalcoach en redacteur. Allebei werken ze freelance en zijn erg dol op elkaar. Ze wonen in dezelfde stad en zien elkaar heel vaak.

Allebei zijn ze, onafhankelijk van elkaar, een jaar in het buitenland geweest. Ze misten elkaar wel, maar konden er ook tegen. Al kunnen ze elkaar best tijdelijk missen, een leven zonder elkaar kunnen ze zich niet voorstellen. Martine zegt: ‘als je met mij bevriend raakt, krijg je Sonja er bij’. Ze hebben dus veel dezelfde vrienden en schuiven elkaar ook geregeld werk-gerelateerde opdrachten toe.
Ze gaan allebei altijd uit van alles delen.

Soms vinden vriendjes en ook vrienden het lastig dat zus altijd voorgaat. Toen Martine een huis zocht, was haar vriend verbaasd toen ze opmerkte: ‘dit wordt dan de kamer van Sonja.’ Martine zegt dat ze ook rustig drie kwartier omrijdt om haar zus op te halen, als die dat vraagt, al vindt haar vriend dat nogal vreemd. Niemand kan tussen hen komen maar gelukkig zijn hun mannen ook vrienden, dat waren ze al voordat ze iets met Martine en Sonja kregen. Geen van beide stellen heeft kinderen. Op dit moment overwegen ze om met zijn vieren een huis te kopen.

Waarschijnlijk omdat Sonja onverwacht was, heeft ze soms nog steeds het gevoel dat ze niet precies weet wat haar plaats is. Daarom heeft ze meegedaan aan zogenaamde ‘familieopstellingen’, en wat blijkt: de plaats in zo’n opstelling waar Martine hoort te staan (die is er dan dus niet bij) wordt door andere deelnemers altijd als een heel fijne, warme plek ervaren.

Laat een bericht achter

Je commentaar wordt na goedkeuring geplaatst.