Pieter en Gerrit

Pieter (achter de telescoop en in het blauw) en Gerrit zijn 68 jaar. Hun vader was minister in het kabinet Marijnen en Cals. De zoons, oudsten van zeven kinderen, hebben zijn enorme bevlogenheid en idealisme geërfd. Als kind waren ze erg stout en helaas had hun van oorsprong Keltische moeder behoorlijk losse handjes. Ze gebruikte niet alleen haar handen, maar ook de pollepel. Al die slaag bracht de broers saamhorigheid. Samen zouden ze het wel redden.

Ze leken erg veel op elkaar, maar voelden en voelen zich nog steeds individuen. Toen ze naar de Middelbare school gingen vond moeder ineens heel rigoureus dat ze uit elkaar moesten. Cold turkey uit elkaar gehaald, noemden ze dat.

Ze zijn beiden meester in het Nederlands recht, maar Pieter is ook bioloog. Gerrit is vanaf 1980 nog steeds zelfstandig advocaat. Pieter is na het bereiken van de AOW gerechtigde leeftijd al een paar jaar met pensioen als advocaat. Hij heeft veel aan zijn broer te danken, vindt hij. Toch is er ook enorm veel competitie en strijd. Gerrit zegt: we zijn twee magneten die elkaar afstoten. Ze praten om het hardst en laten de ander nauwelijks aan het woord. Allebei zijn ze zeer breedsprakig. Een belangrijk verschil: Gerrit is spiritueel, en gelooft in hulp van boven, Pieter is daar wars van, hij is atheïst tot in zijn tenen en vindt het allemaal onzin van zijn broer.
Ondanks hun voortdurende gekibbel zei Irma, de vrouw van Gerrit, ooit tegen haar toen nieuwe schoonzus Charlotte: ‘kom nooit tussen de broers’.

Ze houden beiden van de natuur. Pieter houdt van vogels kijken, Gerrit tekent en maakt mooie beelden. Op de foto maakt hij een portret van zijn broer.

Laat een bericht achter

Je commentaar wordt na goedkeuring geplaatst.