Stephan en Kenneth

Stephan, met de blauwe jas, is de oudste. Ze schelen 8 minuten. Kenneth was 5 cm groter en is dat zijn hele leven gebleven. (Kenneth: ‘ik kneep de navelstreng een beetje dicht zodat hij minder eten kreeg, haha’)
Ze zijn toch hun schrik inmiddels al 51 jaar en wonen allebei in Deventer. Daar zijn ze ook opgegroeid met een 5 jaar jonger zusje. Ze hebben altijd dezelfde vriendenkring gehad en vonden het geweldig om tweeling te zijn. Ze hadden zelden ruzie en als tweeling ben je overal populair. Er is ook nooit sprake geweest van onderlinge competitie, wel met anderen.

Kenneth is directer, Stephan is zachter maar kan ineens driftig worden en hoed je dan… Dat gebeurt gelukkig niet vaak.
Stephan bleef zitten in de tweede van het VWO en kreeg toen een aanvullende vriendenkring. Geen van de broers vond het een probleem. In de vierde bleef Kenneth ook zitten maar in de 5e Stephan opnieuw. Hij moest toen naar de HAVO omdat hij 2x achter elkaar zou zijn blijven zitten, maar die eerste keer bleek dus Kenneth te zijn, daarom bleef Stephan uiteindelijk gewoon op het VWO.
Ze waren vroeger Sjonnies, zoals ze het zelf noemen, met een matje, cowboylaarzen en spijkerbroek. Kenneth ging het eerst uit huis, ging studeren in Utrecht en later in Enschede naar de HTS. Hij kwam in een vriendengroep van nerds terecht die vroeg naar bed gingen en weinig jointjes rookten. Toch bleken ze heel aardig. Stephan kwam in Nijmegen aan de universiteit terecht in een linkse scene waar mensen paarse harembroeken droegen en over linkse onderwerpen spraken. Ook dat bleken tot zijn verrassing heel aardige mensen en het verruimde zijn blik.

Tegenwoordig is Stephan planoloog en Kenneth is programmeur. Ze zien elkaar elke week, doen heel veel samen, trekken nog steeds op met een groep van ongeveer 16 man uit Deventer. Ze zouden er niks aan vinden als hun broer zou emigreren. Hun vrouwen zijn vriendinnen, maar ze zijn heel verschillend.
Ze lijken me heel relaxte types, levensgenieters.

Soms zien mensen op straat of in de trein ze voor hun broer aan, daar gaan ze soepel mee om en praten gewoon met zo iemand alsof ze die broer ook echt zijn. Het komt daarnaast geregeld voor dat iemand een van de twee met zijn vrouw ziet lopen en denkt dan dat hij vreemd gaat (een vette knipoog volgt). Ook dat laten ze maar zo.

Ik hoor meerdere grappige anekdotes: Soms wisselen ze van kleren om hun vrienden voor de gek te houden. Op school gingen ze wel eens in elkaars klas zitten. Stephan deed zwemdiploma D voor Kenneth omdat die toen ziek was. Kenneth zakte voor zijn rijbewijs, maar gebruikte toen maar een tijdje dat van Stephan. Kortom, ze delen veel en maken nergens een punt van. Zo’n beetje tegelijkertijd werden ze kaal en ook daar komen grappen over, zoals: zit je haar goed voor de foto? Maar hun moeder heeft ze nooit verward, ook niet als baby, ook niet hun stemmen door de telefoon, terwijl ze toch enorm op elkaar leken en eigenlijk ook nog steeds wel lijken.

Op het gebied van grappen zijn ze trouwens wel competitief: als de een een grap maakt, moet de ander er overheen, en dan de eerste weer, wat soms uitloopt op schunnigheden.

Stephan heeft een dochter, die even oud is als de jongste zoon van Kenneth (17). Die heeft nog een ouder kind van 20. De kinderen zijn heel close en dat vinden de vaders erg leuk. Ze hadden zelfs bedacht dat als een van de twee geen kinderen zou kunnen krijgen, ze dan het zaad van de ander zouden kunnen gebruiken.

Laat een bericht achter

Je commentaar wordt na goedkeuring geplaatst.