Tamara en Judith

Tamara (aan de piano) en Judith zijn 32 jaar en wonen een eind uit elkaar. Allebei maken ze muziek: Tamara speelt piano. Vroeger speelde ze dwarsfluit, maar dat was te zwaar voor haar longen. Judith speelt hobo en heeft laatst opgetreden in het Concertgebouw.

Ze hebben een zusje boven zich en onder zich, maar hebben onderling het meeste contact. Ook vanwege hun ziekte, die heel heftig is. Een baan hebben, zit er helaas niet voor ze in, ze moeten zuinig met hun energie omgaan.
Ze zijn geboren met taaislijmziekte. Behalve slechte longen, hebben ze ook allebei diabetes en allerlei andere fysieke problemen. Tamara heeft inmiddels nieuwe longen. Zij is kleiner gebleven omdat ze juist in een periode waarin ze een groeispurt zou moeten maken erg ziek was.
Ze zijn heel verschillend wat betreft karakter. Tamara heeft ADD en is impulsief, Judith is veel rustiger en bedachtzamer. Tamara heeft een heel rustige man uitgekozen, Judiths vriend is minder rustig, precies wat ze allebei nodig hebben dus. Beide mannen zijn zorgzaam en lief. Een groot geluk is dat Tamara acht maanden geleden bevallen is van een zoontje. Dat is niet vanzelfsprekend als je getransplanteerde longen hebt en dus zware medicijnen moet slikken, maar het is allemaal voorspoedig en moeiteloos gegaan.
Ze leven met het idee dat ze jong zullen sterven en ook eerder zullen verouderen, maar gelukkig gaat het redelijk goed met ze. Ze zijn opgewekte vrouwen die het leven nemen zoals het is en niet zeuren.
Vroeger hadden ze veel ruzie, ook omdat ze altijd samen waren (thuis, op school, in het ziekenhuis). Op de middelbare school hebben hun ouders ze in aparte klassen laten zetten en dat was heel goed. Ruzie hebben ze nu niet meer, ik kreeg de indruk dat ze veel steun aan elkaar hebben. Judith merkt op dat ze heel bewust leeft. Ze eet gezond en geniet van elke dag dat het goed gaat. Ze is vegetariƫr. Tamara is dat niet, maar zegt dat ze dat misschien toch wel wil worden, niet vanwege haar gezondheid, maar vanwege het milieu.
Ik ontmoette Tamara en Judith midden in hun familiekring: partners, ouders, opa en oma. Er was een warme sfeer en dat kwam niet alleen door de buitentemperatuur.

Laat een bericht achter

Je commentaar wordt na goedkeuring geplaatst.