Tinka en Vera

Tinka (met kort haar) en Vera zijn zestig jaar, wonen een dikke 160 km van elkaar, maar zijn toch heel close. Tinka past zelfs eens in de week op de kleinkinderen van Vera, die voelen als haar eigen kleinkinderen.
De tweeling is geboren in Australië, waar hun ouders in de jaren vijftig heen zijn gegaan, maar helaas overleed hun moeder bij hun geboorte. Vader, pas vijfentwintig jaar, stuurde de pasgeboren meisjes met vrienden mee naar Nederland waar ze door grootouders werden opgevangen. Hij kwam later zelf ook terug en hertrouwde. Uit dat huwelijk kwamen nog drie kinderen. Tinka en Vera spreken nooit over halfbroers en -zusters of stiefmoeder, de nieuwe moeder is gewoon hun moeder en de andere kinderen hun zussen en broers. Ze hebben een hechte familie.

Aanvankelijk werden ze echt als tweeling grootgebracht met dezelfde kleren, maar toen ze acht waren ontmoetten hun ouders iemand die zei dat dat niet verstandig was en toen zijn ze daar rigoureus mee opgehouden.
‘Het is fijn om een tweeling te zijn,’ vinden ze allebei, ‘je hebt altijd elkaar.’ Ze begrijpen elkaar, zeggen vaak hetzelfde, komen bij elkaar om raad en houden zo te zien veel van elkaar.
Op een goede dag kwam vader thuis en vertelde zijn vrouw dat hij een winkelpand had gehuurd en dat zij daar damesmode zou gaan verkopen. De winkel in Haarlem is nog steeds in de familie en alle kleren die Tinka en Vera dragen, komen er vandaan. Inmiddels is het een grote keten geworden.
Vera zegt dat Tinka baziger is, maar Tinka ontkent dat in alle toonaarden. Het zijn leuke, positieve vrouwen. Beiden zijn getrouwd en hebben kinderen: Vera alleen een dochter en twee klein kinderen (derde op komst), Tinka twee zoons, die wat jonger zijn. Ook de kinderen zijn zeer hecht met elkaar verbonden.
Op de vraag of ze ook iets zouden kunnen hebben met de man van hun zus roepen ze allebei meteen hartgrondig NEE. Tinka’s man is te degelijk voor haar, zegt Vera.
Vera werkt in de duurzaamheidsbranche en Tinka toevallig in het vakgebied van duurzaam leven, wat heel iets anders is. Zij is ook parttime hoogleraar. De foto’s zijn gemaakt in het centrum van Haarlem.

Laat een bericht achter

Je commentaar wordt na goedkeuring geplaatst.